site logo

excelboken.se

Välj avsnitt:

Välj version av Office:

2010 2013 2016

Välj menyspråk i Excel

Svenska Engelska

Navigera:

Innehåll Föregående kapitel Föregående avsnitt Nästa avsnitt Nästa kapitel Register

Gå kurs eller få hjälp med ett problem?

Jag driver IT-konsultfirman www.infomacro.se, som är specialiserad på att utveckla lösningar i Excel.

Jag håller även kurser i Excel och utveckling av macron (VBA). Kontakta mig gärna för mer information om kurstillfällen: dag snabela excelboken.se

1.4 Markering av celler, områden, kolumner, rader och kalkylblad

För att kunna bearbeta cellerna måste vi kunna navigera mellan dem och markera de celler som vi vill bearbeta. I detta kapitel skall vi se på hur vi markerar celler, områden, kolumner, rader och kalkylblad.

1.4.1 Markering av enskilda celler

Vi kan navigera i arket med hjälp av musen eller tangentbordet. Om vi navigerar med musen kan vi använda den lodräta rullisten till höger för att rulla nedåt eller uppåt i arket. Det finns även en vågrät rullista nere till höger i arbetsbladet. Med dess hjälp kan vi rulla mellan kolumnerna. När vi kommit till den cell vi vill markera så klickar vi på den med musen.

Markering kan även ske genom att vi använder oss av piltangenterna. På skärmen ser vi vilken cell som för tillfället är markerad. Med hjälp av piltangenterna kan vi flytta oss på arket upp och ned samt till höger och vänster.

I Namnrutan kap. 1.3.7 kan vi se vilken cell som för tillfället är markerad.

1.4.2 Markering av områden

För att markera ett område så klickar vi på den översta vänstra cellen i området vi vill markera. Därefter drar vi musen med vänster musknapp nedtryckt till nedre högra hörnet. Vi markerar då ett helt sammanhängande område. I figur 3 i kap. 1.3.4 har cellerna F2, G2, H2, F3. G3 och H3 markerats. Mer om hur hur områden fungerar beskrivs i kap. 1.5.2, där vi skall summera samtliga tal i ett område med hjälp av en funktion.

Ett område kan även markeras med hjälp av tangentbordet. Med hjälp av piltangenterna letar vi upp översta vänstra cellen i det område vi vill markera. Därefter trycker vi ned [Ctrl] och med [Ctrl] nedtryckt använder vi piltangenterna för att markera övriga delar av området.

Ibland finns det enklare sätt att markera hela tabeller eller andra sammanhängande områden. Det tar vi upp i kapitlet om kortkommandon, kap. 1.12.

1.4.3 Markering av flera olika områden samtidigt

I kap. 1.3.3 och kap. 1.3.4 gick vi igenom hur enskilda celler markeras genom att vi klickar på dem och hur områden markeras. Markering på detta vis innebär att en eller flera intilliggande celler blir markerade. Området utgår alltid från översta vänstra och avslutas med nedersta högra hörnet, vilket innebär att området alltid blir rektangulärt.

Ibland vill vi dock markera på olika platser i bladet som inte hänger samman. Kanske vill vi ge flera olika platser samma format. Att markera ett område i taget och göra inställningar indviduellt område efter område är tidsödande. Skall vi göra samma sak med flera från varandra skilda områden kan vi faktiskt markera dem på en och samma gång och behandla dem i grupp.

För att göra detta markerar vi först ett område på vanligt vis. Därefter trycker vi ned [Ctrl] på tangentbordet och markerar sedan valfritt antal andra områden, alltjämnt med [Ctrl] nedtryckt. Detta är användbart om man till exempel vill att flera olika celler och områden skall få samma format.

Vi har hittills talat om markering av celler med hjälp av musen. Det går dock även att navigera mellan cellerna med hjälp av piltangenterna. Om vi kommit till en cell och vill markera en intilliggande cell kan vi trycka ned [Ctrl] och med piltangenten gå till den intilliggande cellen. På det viset kan vi med [Ctrl] och piltangenterna markera hela områden. För att markera skilda områden måste vi dock flytta oss med hjälp av musen.

Ibland är det effektivare att markera via tangentbordet och ibland är det effektivare via musen. Det blir snart en vanesak att välja det mest praktiska sättet.

1.4.4 Markering av hela kolumner eller hela rader

En rad markeras genom att vi klickar på dess radnummer. Om vi har vänster musknapp nedtryckt när vi markerar en rad kan vi även dra markören nedåt för att markera flera rader samtidigt. Kolumner markeras på samma sätt genom att vi klickar på kolumnbeteckningen.

1.4.5 Markering av kalkylblad

Hela kalkylbladet markerar vi med musen genom att klicka på den lilla triangeln till vänster om kolumnbeteckning A. Det vill säga precis ovanför radbeteckningen för rad 1. Hela arket kan även markeras med tangentbordet genom att vi klickar [Ctrl] + [A].

Om vi vill bearbeta flera kalkylblad samtidigt, till exempel ändra deras flikfärg (Se kap. 1.7.2) så markerar vi det första bladet med musen och håller [Ctrl] nedtryckt. Därefter klickar vi på önskat antal ytterligare kalkylblad.

Notera att när vi markerat flera kalkylblad så bearbetar vi dem på en och samma gång. Skriver vi något i A1 i ett av de markerade bladen så förändrar vi A1 även i de andra markerade bladen. För att komma ur markeringen av flera celler klickar vi på något av de icke markerade arken.

(C) Dag Kihlman, 2018. All rights reserved. Contact dag snabela excelboken.se, Tel. +46 705 43 27 37